A Herendi Modellező Sportegyesület rövid története, tevékenysége

A munkásszálló volt széntárolójában kaptak helyet. Versenyszerûen elõször szabadonrepülõ vitorlázómodellekkel, majd önjáró vitorláshajómodellekkel foglalkoztak. Nagyon hamar a területi és az országos versenyeken is értek el dobogós helyezéseket a klubtagok. Késõbb Máté Csabával az élen néhányan távirányítású élethû hajókat készítettek. Nemzetközi versenyen elõször szabadonrepülõ vitorlázómodellekkel 1989-ben vettünk részt.

A rendszerváltást, valamint az MHSZ megszûnését követõen, az új törvényekhez alkalmazkodva 1992-ben a klub átalakult sportegyesületté, s azóta a Herendi Modellezõ Sportegyesület nevet viseli. 1993-ban az egyesület megkapta a régen orvosi rendelõ és lakás, majd ifjúsági házként mûködõ, Fókusz Klub néven ismert épületet a Fasor u. 1. szám alatt. Az addigi kb. 25 m2-es helységbõl való költözés ismét nagy mérföldkõ volt az egyesület életében. 1993-ban az önjáró vitorláshajók részére már nem rendeztek sem nemzetközi, sem országos versenyeket, így a klubban sem épültek újabb vitorlások. 1994-ben többen távirányítású vitorlázó repülokkel kezdtek el foglalkozni. 1996-ban az egyesület vezetését Kerner Ferenc vette át, aki egyben 1994 óta a Veszprém Megyei Modellezõ Szövetség fõtitkára is. 2000-ben többen rádióirányítású elektromotoros modellekkel kezdtek el versenyszerûen is foglalkozni. 2005 õszén a Porcelánmanufaktúra a Fókusz Klubot el akarta adni, így a modellezõknek ismét költözni kellett. Szerencsére a Manufaktúra egy még tágasabb, jobb állapotú helyiséget biztosított a csapatnak, ezúttal a gyár területén a régi asztalosmûhely épületében.

Mostanában 35-40 versenyen veszünk részt évente. Szabadonrepülõ kategóriákban 1992-tõl kezdve szinte minden hazai versenyen értünk el dobogós helyezéseket, és nemzetközi, világkupa versenyen is számos szép helyezésünk született. Mind a hazai, mind a világranglistákon az élvonalban szerepelünk, mind ifjúsági, mind felnõtt korosztályban. 1992 óta folyamatosan van válogatott versenyzõnk. A serdülõink is mindig sikeresen szerepelnek, bár nekik kevés versenyük van. Minden sikert szinte lehetetlen felsorolni. Legfontosabb eredményeink megtekintéséhez kattints ide.

Szinte minden évben tartunk kisebb bemutatókat környékbeli rendezvényeken. Kiállítást is többször rendeztünk már, jelentősebbek az 1992-es az Általános Iskola új épületében, az 1999-es a Mûvelõdési Házban, és a veszprémi Helyõrségi Mûvelõdési Otthonban. A legnagyobbat pedig 2011-ben, Egyesületünk 25 éves évfordulójára, "Ég és föl között" címmel, a Herendi Művelődési házban tartottuk, meylnek megnyitóján díszvendégünk Besenyei Péter műrepülő világbajnok volt.

1992 óta Herend Kupa néven nemzetközi versenyt is rendezünk a szabadonrepülõ modellek részére (eleinte Dömsödön, majd Kunszentmiklóson, késõbb Tasson, az utóbbi években pedig Tapolcán). 2012-től a Herend Kupa világkupa forduló!
Ezenkívül több kisebb versenyt rendeztünk már más kategóriákban is.


Nyomtatás   E-mail